Своє місце в чужому місті

October 10, 2023
October 10, 2023

Так уже трапилось, що в житті можуть відбуватися події, які за нашою волею або за волею обставин, змушують змінити своє місто проживання. І в обох випадках на людину чекає схожий набір емоцій, етапів та випробувань, які, наче рівні гри, обов’язково потрібно пройти, щоб розслабитись на новому місці, прийняти його та інтегруватись в мережу барвистих хитросплетінь.

Ми можемо відчувати широкий діапазон емоцій, позитивні можуть змінюватись на негативні, навіть проявлятись одночасно або стрибати на страшенному контрасті! Тривога, розчарування, подив, розгубленість, провина, зацікавленість, утома, страх, безпорадність, ураженість, захопленість, апатія, нервове збудження, надмірна вразливість, неконтрольована емоційність, - і цей перелік можна продовжувати ще кілька абзаців. Усе це є абсолютною нормою.

Ясна річ, що нове місто може відрізнятись від нашого рідного за багатьма показниками як на краще, так і на гірше:

  • Характер міста. Кожне має свій особливий набір характерних рис, які можна відчути й важко описати словами. Банальний приклад: якщо ми порівнюємо курортне місто і промислове, то неозброєним оком побачимо, що в першому, вам посміхаються, дивляться в очі, розслаблено смакують життя туристи, які зловили вайб, а в другому частіше дивляться під ноги або в телефони, відвертають очі та швидко поспішають у своїх справах.

  • Режим та темп. Одні міста гомінкі на вихідних в усіх можливих куточках, інші – тихенькі й безлюдні, одні весь час поспішають, інші – пливуть, як в човнику. І не важливо, говоримо ми про Україну чи іншу країну, так є скрізь.

  • Клімат. Наче невеличка деталь, але людський організм має велику кількість антенок, які тонко відчувають природні фактори. Клімат впливає як на менталітет корінних мешканців, так і додає нюансів до адаптації новеньких.

  • Економічний рівень. Він може відрізнятись від того, до якого ми звикли. Нам може різати око як зависокий, так і занизький рівень розвитку міста, ніж той. І в обох варіантах - це стрес.

  • Культурний рівень. На скільки місто наповнене естетикою, мистецтвом, вихованням, дотриманням традицій та підтримкою автентичності.

Усе це можна вмістити в поняття «Культурний шок», який може чекати на кожного, хто змінив місто. Цей термін запропонував Калерво Оберг, антрополог, який стверджував, що цей стан дезорієнтації та фізичного дискомфорту відбувається при зіткненні індивіда з іншим культурним середовищем. Ті «антенки», про які я казала вище, звикають до «свого» простору у всіх сферах, і нові умови можуть їх просто вимкнути. Нерозуміння і ворожість починають зникати, коли ми поступово, маленькими кроками адаптуємося до нового простору. Часом для цього потрібно докладати зусилля.

Послідовник Фройда психотерапевт Альфред Адлер стверджував, що культурний шок – явище позитивне, і через міжкультурну взаємодію приводить нас до самопізнання та особистісного зростання.

Тож ми переходимо до практичної частини, і маю зауважити, що нічого в цьому житті не відбувається без комплексного підходу. Між собою пов’язано абсолютно все, тож деякі рекомендації можуть на перший погляд здатися вам дивними.

Я вибудувала ряд із 7 порад за ієрархічністю. Тож поїхали шукати своє місце в чужому місті!

Майндфулнес

Mind fullness. Практикуємо усвідомленість себе й життя в конкретному моменті, заземлюємось. Я тут, я є. Я спостерігаю і відзначаю, що конкретно мене оточує: що я бачу, чую, відчуваю, до чого торкаюсь, що можу «унюхати». Проходжу повз пекарні - і пахне свіжим хлібом. Проходжу біля клумби - торкаюсь пелюсток троянд. Проходжу повз гурт підлітків - і чую якусь пісню.

Уміння бути тут і зараз дозволяє нам утриматись в реальності, а не літати у своїх думках (минулого чи майбутнього). Так ми матимемо змогу не лише подивитись, а й побачити нове місто.

Повернення рутини

Обов’язково варто зберігати у своєму житті старий режим, наскільки це можливо. Це може бути morning routine, звичка гуляти перед роботою або ввечері, ходити на закупи тощо.

Облаштування нового житла

Приділіть увагу своєму новому житлу, зробіть його максимально затишним для себе, наскільки це можливо: фотографії, картина, улюблена чашка, пледик тощо. Це не обов’язково має бути ціла квартира чи будинок, - просто куточок. Так ви створите своє безпечне та комфортне гніздо, і його наявність дасть вам змогу легше досліджувати світ. Тривога слабшає, коли ми маємо безпечне місце.

Дослідження міста

Підготуйтесь до подорожі новим містом. Ви можете обрати вільну прогулянку, куди ноги ведуть, а можете провести підготовчо-пошукові роботи: через instagram пошукати заклади, які вам сподобаються, завітати на міський сайт, поскролити Tripadvisor, пошукати на Youtube ролики про огляд міста, у якому перебуваєте. Випишіть собі все, що хочете побачити, побудуйте маршрут, одягніть зручне взуття, візьміть із собою снеки/воду та вирушайте в мандри.

Спілкування з людьми

Опануйте навичку смол-толк і починайте встановлювати контакт з людьми.   Перекиньтесь парою фраз з баристами, підберіть місця, де ви бачите людей, які вам імпонують, не соромтеся й спитайте у містян, що подивитись, відвідати та де поїсти. Повірте, людям подобається допомагати. І також людям потрібні люди. Ми насичуємо простір своїми сенсами, емоціями, спогадами, які насправді творимо тут і зараз. І, зрештою, «своє місце» може стати «своїм» зовсім не через те, що вона має певний вигляд.

Формування нової звички

Тепер, маючи певний досвід, надивленість, орієнтовну картинку ситуації, зробивши вже стільки кроків, можна й формувати нову звичку, започатковувати ритуал у ваших стосунках із новим містом.

Ви помітите, що на цей момент у вашій голові магічним чином почнуть комбінуватись частинки місць, ситуацій та емоцій, які стануть основою для ідей ритуалу. Спробувавши те і се, побувавши тут і там, ви можете відчути, що щось хочеться повторити. Це щось і може стати вашим новим ритуалом, який варто буде дошліфувати. Ви зрозумієте це на рівні емоцій та відчуттів – буде спокійно й емоційно комфортно.

Будьте активні

Але чуйні до себе. Інколи хочеться нікуди не вилазити з дому, і тоді найліпше місце в чужому місті – це ліжко та свої стіни. І це ок. Дотримуйтесь порад та будьте відкриті до нового досвіду, і тоді ваше місце знайде вас само!

– З повагою та любов’ю ваш психолог Диба Юлія.

Текст: Юлія Диба / Ілюстрації: Ярослав і Тетяна Яковлеви / Редактура: Тамара Тельнова / Містограф, 2023

read more:

Читати ще: