Суми на колесах

May 13, 2022
May 13, 2022

Перший день. Зустрілись з нашим гідом.

Він корінний житель Сум, який знає добре місто, бо працює у таксі. Ми поставили перед ним таку задачу: побувати у всіх районах міста та розказати про життя. Нам стало відомо, що у Сумах тільки два адміністративні райони. Але набагато більше названих людьми територій, такі як Дев'ятка, Шанхай, Баси, Лука і ще купа різних чудернацьких, незвичних вухам туристів, назв. Наш авто гід обрав цікавий спосіб показувати місто через церкви. Він сказав приблизно так:

“У місті немає такого району, де немає церкви. Часто вулиці й райони називають на честь церковного свята чи святих. Тому, я хочу запропонувати вам проїхати через усі церкви, де церква є так би мовити  районним центром тяжіння людей.”

Шість годин ми подорожували містом, прокладаючи маршрути від центру до околиць. Побачили 17 церкв і соборів, декілька з яких ще тільки будуються. Робили короткі зупинки, фіксуючи враження від території. Отримали багато інформації і повернулись додому втомлені.

Другий день. Вийшли самостійно в центр.

Провели час на пішохідних вулицях, заходили у відкриті подвір'я (до речі, більшість з них відкриті до проходу), спускались через всі сходи (цікаво, що пішохідний центр міста на висоті) — якась культурна суміш нашого і чогось італійського. Малювали і слухали місто. Воно тихе і добре пахне. Це було свято Незалежності, тож ми побачили багато гуляючих людей: у вишиванках та формі, з дітьми та візочками, молодих та літніх сумчан.

Ми пройшли пішки 10 кілометрів зеленим містом, містом пішохідним і парковим. Побачили центральні старенькі вулиці, подвір’я, під’їзди, школи, кав’ярні, книгарні, театри і типографії. Спустились з верхнього міста до річок. Дивилися нові вилизані до блиску сквери та великі паркові залишки радянської спадщини з присмаком графіті. Завітали до сумських гастрономічних точок, які нам порадили. Бачили, як місто святкує День Незалежності, слухали пішоходів, були навіть свідками пожежі.

Третій день. Прогулялися скверами і парками.

Побудували довгий пішохідний маршрут, щоб подивитись, як адаптоване місто для людей. Вирішили гуляти не туристичними вулицями. Зачарували крутезні сквери. В центрі косять газони. Чудове озеленення навколо церков та на цвинтарях. Розчарувала занедбаність парку біля Псла. Пішохідні дороги часто виходять на якісь недобудови, хащі, виїзди. Враження взагалі склалось таке:

"Ми вам зробили красоту, фонтани і пандуси на центральній алеї — тут і ходіть, а там далі вам нема чого робити."

ПідСУМовуючи ці три дні, можна сказати: щоб подивитись місто, три дні достатньо, а для висновків — малувато. Не вистачає часу, щоб зробити припущення і перевірити їх на місці. Ми проїхали вулицями 72 км і зробили 11 зупинок в різних частинах. Хотіли відчути, чи мають райони різний запах, атмосферу, як почувають себе люди, які там живуть і що бачимо ми, коли потрапляємо в їх центри. Ми нарахували 20 територіальних районів, в кожному дізнались про відмінності і те, що об'єднує Суми.

Зараз ми можемо сказати, які Суми на дотик, бо на декілька днів з головою пірнули в це місто з його цікавинками. Стрибнули прямісінько в альтанку, Сумку, Хімпром та сумську паляницю.

Автори: Містограф / 2021

read more:

Читати ще: